Almeria

Een bezoek aan Almeria (povincie  in Andalusië) is ondenkbaar zonder een bezoek aan Almeria. (stad in de provincie Almeria)

Ik geef hieronder een mogelijke beschrijving van een eerste verkennende wandeling doorheen de stad. Doe dit niet op een maandag want dan is het Alcazaba gesloten.

Parkeer de auto ofwel in de ondergrondse parking aan de Calle Marin. Dit is in het centrum op honderd meter van de voornaamste bezienswaardigheden. Nadeel je moet door enkele kleine straatjes en het is redelijk duur. Een alternatief is de parking aan de haven naast de inrit naar de overzetboten. Op het einde van de rambla Garcia Lorca. Daar rechtdoor rijden en je rijdt er op. Ook centraal gelegen en goedkoper. Iets verder stappen. Voor deze beschrijving vertrekken we vanaf de parking in de Calle Marin. Wie vanuit de haven vertrekt moet dan eerst terugkeren te voet naar mijn vertrekpunt ofwel ergens op de route inpikken.

Vertrekkende vanaf de Calle Marin en veronderstellende dat het een voormiddag is dan is mijn eerste bezoek steeds aan de overdekte markt. (Mercado Central) Je loopt door enkle kleine straatjes met een goed plan in de hand of met een gsm met een kaart. Je komt als vanzelf op de hoofdwinkelstraat de Paseo de Almeria,  die moet je oversteken en een klein straatje nemen dat recht op de overdekte markt uitkomt. Neem je tijd om het gelijkvloers en de ondergrondse markt (vis) te bekijken. Het loont de moeite. De markt sluit rond 14 uur, vandaar dat ik dat eerst neem. Dat is trouwens ook een goed vertrekpunt voor als je toch aan de haven parkeert. Je kunt dan eerst naar deze markt op zoek gaan. Hier worden de heerlijkste produkten uitgestald in een onlangs vernieuwde overdekte markt. Een lust voor de zintuigen. (Tip: Wie nood heeft naar een WC bezoek kan er ook terecht.)

Vervolgens keer je terug naar de Paseo de Almeria. (hoofdwinkelstraat) Deze loopt vanaf de Puerta de Purchena tot aan de haven. Aan de Puerta de Purchena staan enkele mooie huizen waarvan het meest bekende een torentje heeft waar rode vlinders aan bevestigd zijn. (foto Casa de las Mariposas) Je volgt de Paseo de Almeria bergaf richting zee en aan de rechterkant heb je op een bepaald ogenblik het Theater Cervantes; Je kunt er niet naast kijken. Neem daar het straatje aan de rechterkant. Je ziet op de grond de sterren van de Walk of Fame. Grote namen uit de filmwereld hebben hier hun eigen ster op de grond ingehuldigd. (Schwartzenegger, Ridley Scott en vele anderen)

Vooraleer je het straatje inslaat met de sterren van de walk of fame moet je nog eens 100 m verder lopen en achterom kijken. Aan de rechterkant staat een appartementsgebouw met een geweldig mooie «trome l’oeil, oftewel illusie». (zie foto)

Je komt op een plein met enkele tapasbars en helemaal links de Escuela de Artes. Je mag er binnen gaan kijken. Daar werd een scene opgenomen van de film Lawrence of Arabia. Er staat trouwens aan de ingang een paneel met uitleg over wat er daar juist werd opgenomen. Op vele andere plaatsen in de stad staan gelijkaardige panelen die samen een route vormen de Route de Cine.

Vervolgens volg je de pijltjes richting «Catedral». De kathedraal van Almeria lijkt wel een burcht. De hoofdingang op het plein is meestal dicht. Als je ervoor staat moet je naar rechts en dan nog eens rechtsaf en je zult er een ingang vinden. Daar moet je 5€ betalen om de kathedraal en het museum te mogen bezoeken. (Tip: ook hier aan de ingang toiletten)

Na een bezoek aan de kathedraal met indrukwekkend koor en weinig zitplaatsen voor gelovigen, museum en een interessante geschiedkundige tijdlijn begeven we ons naar de Plaza de la Constitucion. Hier vindt je enkele interessante gebouwen en het bureau van toerisme. Ook het stadsmuseum kun je hier bezoeken. (Centro de interpretacion) Je bent hier op 100 m. van de Parking Marin waar je auto staat.

Hier niet ver vandaan vind je enkele tapasbars want het zal inmiddels wel tijd geworden zijn om iets te drinken en te eten. Casa Puga is de meest bekende.

Nu volgen we de pijltjes naar het Alcazaba. De ingang is gratis en het bezoek is de moeite waard. Het is een oude burcht dat eerst aan de moren toebehoorde maar na de Reconquista door de katholieke koningen werd overgenomen.

Vanaf het Alcazaba dwalen we door kleine straatjes naar beneden richting haven. We komen uit op een park dat zich langsheen de haven uitstrekt. Het park Nicolas Salmeron. We volgen dit park naar links en komen op het einde uit op een groot rond punt met fonteinen en de oude loskaai voor mineralen de «Cable Inglès».

Vervolgens nemen we nog een kijkje bij de fonteinen die op het einde van een mooie rambla staat de Avenida de Garcia Lorca. (fonteinen werken niet tijdens de uren van de siesta)

Hier zijn we bij de auto als die op de parking aan de haven staat. Zoniet wandelen we via de Paseo de Almeria terug naar onze Parking Marin in het centrum.

We hebben nu de voornaamste bezienswaardigheden gezien. Er is nog veel meer. Vooral enkele interessante musea zijn ook de moeite waard maar kunnen niet tijdens deze kennismakingsdag worden aangedaan.

Let ook eens op de uitstekende fietspaden, fietsplannen en fietsparkings doorheen de hele stad. En dit in een stad waar eigenlijk weinig fietsers zijn.

Mercado Central, of overdekte markt.

Mercado Central, of overdekte markt.

Casa le las Mariposas.

Casa le las Mariposas.


almeria_1-019

Huizen aan de Puerta Purchena

Huizen aan de Puerta Purchena

Op het einde van de Paseo de Almeria. "Trompe l'"oeil" of illusie op de zijgevel van een appartement.

Op het einde van de Paseo de Almeria. «Trompe l'»oeil» of illusie op de zijgevel van een appartement.

Hoofdingang van de kathedraal

Hoofdingang van de kathedraal

Koor van de kathedraal.

Koor van de kathedraal.

Kathedraal: binnenplein.

Kathedraal: binnenplein.

Alcazaba

Alcazaba en Cerro de San Cristbal.

Muralla de Jayran

Muralla de Jayran

Binnen in het Alcazaba waterkanaaltjes.

Binnen in het Alcazaba waterkanaaltjes.

Alcazaba: ingang

Alcazaba: ingang

Alcazaba: patio

Alcazaba: patio

detail van een mondern kunstwerk op het einde van het Park Salmeron.

detail van een mondern kunstwerk op het einde van het Park Salmeron.

Cable Inglès.

Cable Inglès.

Aandenken aan Auschwitz.

Aandenken aan Auschwitz.

Fonteinen op het het einde van de Avenida Garcia Lorca

Fonteinen op het het einde van de Avenida Garcia Lorca

Avenida Garcia Lorca

Avenida Garcia Lorca

 

1 comentario en “Almeria

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s